Σύκο: το απόλυτο Ελληνικό superfood

Ο καρπός της συκιάς, δέντρο ευλογημένο και τιμημένο στη Ελλάδα από τη αρχαιότητα. Ευλογημένο γιατί έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε πότισμα – λίπανση, ενώ είναι και ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ασθένειες, άρα είναι από τους “καθαρότερους” καρπούς από την άποψη των χημικών “βελτιωτικών”….
Τιμημένο γιατί οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν καταλάβει την θρεπτική αξία των καρπών, και τους τιμούσαν ιδιαίτερα. Στην αρχαία Αθήνα απαγόρευαν την εξαγωγή των σύκων σε περιόδους πολέμου με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί το σώμα των συκοφαντών, αυτών δηλαδή που αποκάλυπταν όσους κρυφά έβγαζαν σύκα από τη πόλη, για τους οποίους οι τιμωρίες ήταν μεγάλες, ενώ ο καταδότης είχε σημαντικό οικονομικό όφελος. Τελικά η δύναμη των συκοφαντών κατέληξε να έχει φαινόμενα παράνομης πολιτικής επίθεσης και λασπολογίας, με αποτέλεσμα να αλλάξει η αρχική σημασία….

Τα σύκα περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, καλίου, και ασβεστίου. όπως επίσης βιταμίνες Β, Κ και C, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή κ.ά.
– Λόγω του καλίου, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Μελέτες, έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κάλιο έχουν χαμηλότερη πίεση σε σχέση με τους υπόλοιπους, ενώ ταυτόχρονα ρίχνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
– Η καθημερινή κατανάλωση 2-3 σύκων, που περιέχουν σπόρους και φυτικές ίνες βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος δυσκοιλιότητας, Επιπλέον οι φυτικές ίνες μας δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, άρα συμβάλουν και στον έλεγχο του βάρους.
– Είναι πηγή ασβεστίου απαραίτητου για την υγεία των οστών.
– Η υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φώσφορο και φυλλικό οξύ περιορίζει την αναιμία και βοηθά στην αναπλήρωση του αίματος.
– Οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες
– Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία (30-40 θερμίδες ανά σύκο)

Παρόλα αυτά δεν πρέπει να το παρακάνουμε και να παρασυρόμαστε με την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας σύκων (5 ή περισσότερα την ημέρα), γιατί μπορεί να έχουμε φαινόμενα διάρροιας, ενώ η καθημερινή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία λίθων οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά (πέτρες).
Κώστας Μπρέζας – Βιολόγος

Scroll to Top