Ενεργειακές Εναλλακτικές Θεραπείες​

Ενεργειακές Εναλλακτικές Θεραπείες​

 

 

Οι Ενεργειακές Εναλλακτικές θεραπείες είναι μορφές εναλλακτικής ίασης που χρησιμοποιούν τα φυσικά πεδία ενέργειας για την υγεία και την ανάρρωση.

Υπάρχουν οι θεραπείες της πραγματικής ενέργειας η οποία είναι μετρήσιμη όπου χρησιμοποιούνται ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις, όπως το ορατό φως, ο μαγνητισμός, οι ακτίνες λέιζερ, αλλά και ο ήχος για τη θεραπεία των ασθενειών, και οι θεραπείες της θεωρητικής ενέργειας η οποία δεν είναι μετρήσιμη και βασίζονται στην θεωρία ύπαρξης του ενεργειακού σώματος του ανθρώπου. Σύμφωνα με αυτές, όταν μπλοκάρεται< η< ενέργεια ζωής που ρέει στο σώμα, εμφανίζεται η ασθένεια. Για να θεραπευθεί το σώμα πρέπει να αποκατασταθεί η ελεύθερη ροή ενέργειας, ή να αποκατασταθεί η έλλειψη της. Αυτή η ενέργεια ζωής είναι γνωστή ως τσι στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, ως κι στην παραδοσιακή γιαπωνέζικη ιατρική και σαν πράνα στην Ινδία.

Ας προσπαθήσουμε ωστόσο να κάνουμε μία όσο πιο “επιστημονική” προσέγγιση αυτής της ενέργειας. Με την θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν E=mc2 έγινε ευρέως διαδεδομένο το γεγονός ότι η ύλη είναι στην ουσία καθαρή ενέργεια, και υπάρχει παντού. Η ύλη είναι λοιπόν καθαρή ενέργεια αλλά τι συμβαίνει και με τις σκέψεις και τα συναισθήματα?

Με την κβαντική φυσική έγινε σαφές ότι ο υλικός κόσμος, που αντιλαμβανόμαστε με τις πέντε αισθήσεις μας, όχι μόνο είναι καθαρή ενέργεια αλλά βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση αλλαγής (ροής), η οποία ρυθμίζεται από κανόνες πέρα από τον άμεσο έλεγχό μας. Μάλιστα τον απόλυτα ρυθμιστικό ρόλο παίζει το “άγνωστο κενό” μεταξύ των σωματιδίων, όπου βρίσκεται και η καθαρή ενεργειακή πληροφορία. Έτσι σωματίδια με απειροελάχιστη υλική οντότητα, υπακούοντας σε ειδικούς κανόνες, επηρεάζουν σημαντικά υλικά σύνολα (μάζα), “παίρνοντας αποφάσεις” για τη συμπεριφορά τους.

Λέει ο Dr. Μάνος Δανέζης, Επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Τι είναι λοιπόν αυτό που οι αισθήσεις μας αντιλαμβάνονται σαν υλική πραγματικότητα; Κάθε τι γύρω μας το οποίο ονομάζουμε υλικό αντικείμενο δεν είναι τίποτα άλλο από έναν ωκεανό στροβιλιζόμενης μη αισθητής ενέργειας η οποία ξεχύνεται πέρα από τα όρια του σχήματός του μέχρι το άπειρο. Η ενέργεια αυτή ενώνεται και μπλέκεται με την ενέργεια όλων των σωμάτων του σύμπαντος δημιουργώντας μια ενιαία και αδιάσπαστη ενότητα. Τα όρια των υλικών αντικειμένων που τα διακρίνουν μεταξύ τους, το χρώμα τους, η σκληρότητά τους, η γεύση τους δεν είναι παρά κατασκευάσματα των ατελών αισθήσεών μας. Μια πλάνη των αισθήσεων. Το Σύμπαν κι εμείς είμαστε ένα. Ευτυχισμένες οι γενιές που θα νιώσουν με την Ψυχή και το Νου αυτή την ενότητα. Μια ενότητα Ειρήνης, Γαλήνης και συμπαντικής Αγάπης».

Έτσι ένας άνθρωπος ενεργειακά μπορεί να περιγραφεί σαν το σύνολο των ηλεκτρομαγνητικών δονήσεων που εκπέμπει το φυσικό του σώμα. Απομένει στον καθένα από εμάς να δεχτεί ή απορρίψει ότι τις εκπέμπουν, τόσο οι σκέψεις όσο και τα συναισθήματα που βιώνουμε κάθε δεδομένη στιγμή.

Την εποχή που ζούμε υπάρχει μια αναβίωση των εναλλακτικών θεραπειών οι οποίες ή βασίζονται σε αρχαίες πρακτικές. Οι κυριότερες είναι:

– Βελονισμός. Με τον βελονισμό διεγείρεται ένα ανατομικό σημείο του σώματος για την θεραπεία των ασθενειών. Καθώς εισάγεται η λεπτή μεταλλική βελόνα, ενεργοποιείται το αντίστοιχο ενεργειακό κέντρο/νεύρο

– Ρεφλεξολογία που στηρίζεται στην παραδοχή ότι το σώμα μας λειτουργεί με ενέργεια, η οποία το διατρέχει από την κορυφή ως τα νύχια, μέσω ενεργειακών καναλιών, τα οποία αντικατοπτρίζονται κυρίως στα άνω και κάτω άκρα μας.

– ο Διαλογισμός, βοηθάει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης

– το Πράνικ χήλινγκ (Pranic Healing). Βασίζεται στον καθαρισμό και την αποκατάσταση της αύρας και των ενεργειακών κέντρων τσάκρα. Έχει πλήθος εφαρμογές τόσο στην φυσική όσο και στην ψυχική υγεία

– το Ρέικι, Η γιαπωνέζικη αυτή λέξη σημαίνει “συμπαντική ζωτική ενέργεια”. Το σύμπαν που μας περιβάλλει είναι γεμάτο με αυτή την ενέργεια και είναι ή ύπαρξή της που κρατάει στη ζωή εμάς τους ανθρώπους.

– το E.F.T (Emotional Freedom Techniques) είναι μια μια μορφή συναισθηματικού βελονισμού. Μόνο που δεν χρησιμοποιούνται βελόνες, αλλά ο καθένας την εφαρμόζει στον εαυτό του με ελαφρά χτυπηματάκια σε συγκεκριμένα σημεία, που είναι απολήξεις μεσημβρινών.

– η Τέχνη και η Μουσικοθεραπεία, βοηθάνε στη χαλάρωση, και την εξωτερίκευση των συναισθημάτων

– οι ανατολικές πρακτικές άσκησης η Yoga, το Tai Chi το Chi Kung κα. Θεωρούνται οτι επηρεάζουν τα ενεργειακά κέντρα του ανθρώπου και επομένως έχουν θεραπευτική επίδραση.

Η απόφαση δικιά σας…..

Κώστας Μπρέζας – Βιολόγος

Scroll to Top