Εναλλακτικές Θεραπείες

Οι συμπληρωματικές εναλλακτικές θεραπείες (για λόγους συντόμευσης απλά εναλλακτικές θεραπείες) είναι ήπιες, μη φαρμακευτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, πέραν της κλασικής ιατρικής, που συμπληρώνουν τις συμβατικές ιατρικές θεραπείες.
Η θεραπευτική προσέγγιση στηρίζεται στο γεγονός, ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο βιολογική μηχανή από ξεχωριστά όργανα, αλλά ένα πολυεπίπεδο ον, ένα ενιαίο ψυχο-οργανικό σύνολο. Η οπτική των εναλλακτικών θεραπειών, όσο άφορα την θεραπεία, είναι:
– το άτομο να ανακτήσει τις χαμένες του ισορροπίες γιατί η ασθένεια εμφανίζεται αν το σώμα είναι εκτός ισορροπίας.
– Ο ανθρώπινος οργανισμός αντιμετωπίζεται σαν “ολότητα” (γι αυτόν τον λόγο οι περισσότερες των εναλλακτικών θεραπειών αναφέρονται και σαν ολιστικές θεραπείες ), συνεπώς όταν αρρωσταίνει το σώμα, έχει αρρωστήσει πρώτα η ψυχή ή το πνεύμα ή και τα δύο.
– Το σώμα μπορεί να αυτοθεραπευτεί και να διατηρήσει την υγιή κατάσταση, αν του δοθούν οι κατάλληλες συνθήκες.
-Τα φυσικά προϊόντα είναι προτιμότερα από τις συνθετικές ουσίες
Δεν χρειάζεται πάντα να επιλέγουμε μεταξύ συμβατικής ιατρικής και συμπληρωματικής θεραπείας. Συχνά μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα και εξίσου ευεργετικά.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής των ΗΠΑ (National Center of Complementary and Alternative Medicine, NCCAM), ο όρος περιλαμβάνει διάφορα είδη θεραπευτικών πρακτικών, που δεν θεωρούνται τμήμα της σύγχρονης συμβατικής ιατρικής.
Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι εναλλακτικές θεραπευτικές τεχνικές είναι πανάρχαιες μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν από θεραπευτές αρχαίων πολιτισμών για την αντιμετώπιση των ασθενειών.
Κύριες πρακτικές που περιγράφονται με τον όρο ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ είναι η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, η ρεφλεξολογία, η αγιουβερδική θεραπευτική, η χειροπρακτική, το μασάζ, οι βεντούζες, η βοτανοθεραπεία, κ.α. Όλες οι εναλλακτικές θεραπείες ανήκουν στις Ολιστικές Θεραπείες, δηλαδή κοιτάζουν την αιτία, εκτός από το σύμπτωμα και αντιμετωπίζουν ολοκληρωτικά το πρόβλημα. Τέλος ενας ιδιαίτερος κλάδος των εναλλακτικών θεραπειών ειναι οι “ενεργειακές θεραπείες” με πιό γνωστό τον βελονισμό, το ρέικι, το EFT, το Pranic Ηealing κ.α. τις οποίες θα αναπτύξουμε σε επόμενο άρθρο.
Παραδοσιακά, οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν καλύπτουν την “εναλλακτική” ιατρική, αλλά στις ΗΠΑ, η Western Life Insurance Company προσφέρει στους ασφαλισμένους της στον κλάδο υγείας, παροχές βελονισμού, βιοανάδρασης, χειροπρακτικής και μασάζ, ρεφλεξολογίας και γιόγκα, μεταξύ άλλων. Η αρχή του φαινομένου?… Το πιθανότερο!
Κώστας Μπρέζας – Βιολόγος

Scroll to Top